Afrika
‍Ziyaretleri

2022 yılına kadar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Afrika’ya 53 ziyarette bulundu.

Afrika Ziyaretleri 01

Afrika’daki ilk büyükelçiliklerini Mısır (1925), Etiyopya (1926, Sahra Altı Afrika’daki ilk Türk Büyükelçiliği Addis Ababa’da açıldı.”), Libya (1952), Fas, Tunus ve Gana’da (1957) faal hale getiren Türkiye, daha sonra sırasıyla Nijerya (1962), Cezayir, Senegal (1963) ve Kenya’da (1968) büyükelçilik açtı. 1970’li yıllara gelindiğinde büyükelçilik açılan Afrika ülkeleri arasına Kongo Demokratik Cumhuriyeti (1974), Somali ve Tanzanya (1979) eklendi. 2009 yılına kadar Afrika’daki büyükelçilik sayısı 12 olarak kaldı. 2009’dan itibaren Afrika Açılım ve Ortaklık politikaları doğrultusunda Kıta genelindeki Türkiye büyükelçiliklerinin sayısı hızla artırılarak 2021 yılında 43’e (ahiren atama yapılan Gine Bissau ile birlikte 44) yükseldi. Böylece Türkiye, Afrika’da en fazla büyükelçiliğe sahip ülkeler arasında Çin (52), ABD (50) ve Fransa’nın (47) ardından dördüncü ülke konumuna geldi. Afrika ülkeleri de ülkemizin ilgisine kayıtsız kalmadı. 2008 yılı başında 10 Afrika devletinin olan Ankara’da büyükelçiliği faalken bu sayı 2021’de 38’e çıktı.

2022 yılına kadar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Afrika’ya 53 ziyarette bulundu.

Türkiye’nin 2002’de 12 olan Afrika’daki büyükelçilik sayısı, yakın zamanda Gine Bissau’da açılan büyükelçilikle 44’e yükseldi. Hedef ise 54 ülkelik kıtada 49 büyükelçiliğe ulaşmak.

a large building with a pool in front of it

Yurt dışındaki en büyük Türk diplomatik temsilciliğinin Mogadişu’da olması, Türkiye’nin özelde Somali’ye ve genelde Afrika’ya atfettiği önemin bir göstergesidir. 2013’te büyükelçilik çalışanlarının kaldığı binaya teröristlerce düzenlenen intihar saldırısında bir polis memurunun şehit olmasının ardından Dışişleri Bakanlığı, bu ülkeye yapılacak yeni büyükelçilik binası için harekete geçmişti. Külliye şeklinde tasarlanan büyükelçilik binası, iki yıl gibi bir sürede tamamlanarak 2016 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud’un da hazır bulunduğu görkemli bir törenle kullanıma sunuldu.

Türkiye-Afrika siyasî ilişkilerinde kadın diplomatlar önemli bir yer tutmaktadır. 2022 yılı itibarıyla Türkiye’nin Afrika ülkelerinde açtığı büyükelçiliklerin 15’inde kadın büyükelçiler görev yapmaktadır. (Son olarak Zimbabwe nezdine bir kadın Büyükelçi (Berna Kasnaklı Versteden) atanmış olup, bu sayı 16’ya çıkacaktır.) Etiyopya’dan Sierra Leone’ye, Güney Afrika’dan Togo’ya kıtanın farklı başkentlerinde görev yapan kadın büyükelçiler, devletlerarası diplomatik ilişkileri geliştirmenin yanı sıra halklar arasında kültürel ve insani ilişkilere de katkı sağlamaktadırlar.

Dışişleri Bakanlığı bünyesinde Batı ve Orta Afrika Genel Müdürlüğünü daha önce Konakri (Gine) Büyükelçisi olan Büyükelçi Nur Sağman, Doğu ve Güney Afrika Genel Müdür Vekilliğini ise daha önce Pretorya (Güney Afrika Cumhuriyeti) Büyükelçisi olarak görev yapan Büyükelçi Elif Çomoğlu Ülgen yürütmektedir. Kuzey Afrika bölgesinde Cezayir Büyükelçisi Mahinur Özdemir Göktaş büyükelçi olarak görev yapmaktadır. Doğu ve Güney Afrika bölgesinde Addis Ababa (Etiyopya) Büyükelçisi Yaprak Alp, Kigali (Ruanda) Büyükelçisi Burcu Çevik, Bujumbura (Burundi) Büyükelçisi Serap Ataay, Lusaka (Zambiya) Büyükelçisi İstem Cırcıroğlu, Pretorya (Güney Afrika Cumhuriyeti) Büyükelçisi Ayşegül Kandaş, Gaboron (Botsvana) Büyükelçisi Meltem Büyükkarakaş ve Windhoek (Namibya) Büyükelçisi Berin Makbule Tulun, Türkiye’yi temsil etmektedir. Batı ve Orta Afrika bölgesinde ise Abidjan (Fildişi Sahili) Büyükelçisi Havva Yonca Gündüz Özçeri, Freetown (Sierra Leone) Büyükelçisi Sibel Erkan, Vagadugu (Burkina Faso) Büyükelçisi Nilgün Erdem Arı, Akra (Gana) Büyükelçisi Özlem Gülsün Ergün Ulueren, Lome (Togo) Büyükelçisi Esra Demir, Malabo (Ekvator Ginesi) Büyükelçisi Şebnem Cenk ve Librevil (Gabon) Büyükelçisi Nilüfer Erdem Kaygısız Türkiye’yi temsil etmektedir.