Afrika ile Yükseköğrenim ve Kültürel İş Birliği:
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı

Dünyanın farklı ülke ve bölgelerindeki kardeş topluluklarımız ve Türkiye’de öğrenim gören uluslararası burslu öğrencilere yönelik çalışmalar aracılığı ile katkı sağlamaktadır.

Main Photo
İnfografi 04

2010 yılında kurulan Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), ülkemizin kültürel diplomasi politikasına yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız, dünyanın farklı ülke ve bölgelerindeki kardeş topluluklarımız ve Türkiye’de öğrenim gören uluslararası burslu öğrencilere yönelik çalışmalar aracılığı ile katkı sağlamaktadır. Bu sayede ülkemiz ile bahse konu ülkeler arasındaki ikili ilişkilerin seyrini olumlu olarak etkilemektedir. Benzer şekilde, YTB faaliyet alanına giren çalışmalar eliyle ülkemiz ile Afrika kıtasındaki ülkeler arasındaki ilişkilerin gelişimini desteklemektedir.

Bu bağlamda Başkanlığımızın Afrika ülkelerine yönelik çalışmaları ‘Yükseköğrenim Destekleri’, ‘Türkiye Mezunları Çalışmaları’, ‘Mesleki Eğitim ve Tecrübe Aktarımı’,  Kültürel İşbirliği Çalışmaları’ ve ‘Kurumsal İş Birlikleri’ başlıkları altında sınıflandırılabilir.

  • Yükseköğrenim Destekleri

Başkanlığın Afrika ülkelerine yönelik sağladığı yükseköğrenim desteklerinden en önemlisi ‘Türkiye Bursları’dır.

2010 yılında kuruluşunun ardından Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı’na verilmiş görevler çerçevesinde, 2012 yılında “Türkiye Bursları” programı hayata geçirilmiştir. Türkiye Bursları kapsamında ülkemizde hâlihazırda 145 ülkeden 15 bini aşkın uluslararası öğrenci, 70 farklı şehirde 135 üniversitede öğrenim görmektedir.

  • Türkiye Burslarının Kapsamı

Burs programı kapsamında, tam zamanlı veya kısa süreli burs imkânı sağlanmaktadır.

Lisans ve lisansüstü düzeylerinde tam zamanlı olarak burslandırılan öğrenciler program kapsamında Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarına yerleştirilmekte ve bu öğrencilere üniversite harcı, aylık burs, 1 yıl Türkçe dil eğitimi, barınma, genel sağlık sigortası ve bir defaya mahsus olmak üzere gidiş-dönüş uçak bileti imkânı sunulmaktadır.

Afrika Medya Temsilcileri Eğitim Programı
Afrika Medya Temsilcileri Eğitim Programı
Türkiye-Afrika Medya Zirvesi
Türkiye-Afrika Medya Zirvesi
11. Uluslararası Öğrenciler Mezuniyet Töreni Ankara’da Gerçekleştirildi
11. Uluslararası Öğrenciler Mezuniyet Töreni Ankara’da Gerçekleştirildi

Afrika Kıtası Başvuru ve Burslandırma

  • Bugüne kadar Afrika kıtasından 54 farklı ülkeden toplam 359.527 başvuru alınmıştır.

  • En çok başvuru alınan ilk 7 ülke Mısır, Somali, Sudan, Cezayir, Fas, Etiyopya ve Nijerya’dır.

  • 2022 yılında kıtadan alınan başvuru sayısı 52.717 olmuştur. (Tüm başvuruların %32’s, Afrika kıtası ülkelerindendir.) 2012 yılında tüm Afrika ülkelerinden yapılan başvuru sayısının 8.054 olduğu göz önünde bulundurulacak olursa 2022 yılı itibariyle Afrika ülkelerinden yapılan başvuru sayısının yaklaşık 6 kat artmıştır.

  • 1992-2011 yılları arasındaki 20 yıllık süreçte Afrika kıtasındaki 48 ülkeden toplam 652 burslandırma yapılmışken, Türkiye Bursları kapsamında 2012 yılından günümüze kadar, 54 Afrika ülkesinden toplam 12.600 öğrenci burslandırılmıştır.

  • 2021 yılında 51 Afrika ülkesinden 1276 öğrenci burslandırılmıştır.

  • En çok burslandırma yapılan ülkeler Somali, Mısır, Sudan, Etiyopya, Tunus ve Cezayir olmuştur.

  • Hâlihazırda ülkemizdeki Afrikalı öğrencilerin sayısı 4053’tür.

Türkiye Mezunları Çalışmaları

Türkiye Bursları programı kapsamında ülkemizde eğitim almış, 54 Afrika ülkesinden toplamda 3029 Türkiye mezunu bulunmaktadır. Bununla birlikte, 44 farklı Afrika ülkesinden 773 uluslararası öğrenci Başkanlığımızca yürütülen kısa süreli programlara katılmıştır.

Türkiye Mezun Dernekleri

Mezunlarımızın yaşadıkları ülkelerde daha kurumsal bir şekilde var olmaları amacıyla 29 ülkede 33 mezun derneği kurulmuştur. Bunların 13 tanesi 11 Afrika ülkesinde bulunmaktadır.

infografik 03

Türkiye Mezunları Ödülleri

2020 Türkiye Mezunları Ödülleri programı kapsamında beş kategoride toplam 489 başvuru alınmıştır. Değerlendirme neticesinde 2020 Türkiye Mezun Ödüllerinin Bilimsel ve Akademik Çalışmalar kategorisindeki ödülünü ABD’de Tıp doktoru olan Ganalı Alexis Kofi Okoh; Ekonomi ve Girişimcilik kategorisindeki ödülünü Etiyopyalı Türkiye Mezunu Fennan Mohammed almaya hak kazanmıştır.

Afrika Medya Temsilcileri Eğitim Programı
Afrika Medya Temsilcileri Eğitim Programı
Afrika Medya Temsilcileri Eğitim Programı
Afrika Medya Temsilcileri Eğitim Programı

Mesleki Eğitim ve Tecrübe Aktarımı Çalışmaları
Afrika Medya Temsilcileri Eğitim Programı (AFMED)

Türkiye ve Afrika ülkeleri arasındaki medya iş birliklerinin geliştirilmesi ve tecrübe paylaşımının sağlanması maksadıyla Başkanlığımız, AA, AFAM ve AKEM iş birliğinde, 21 Ekim – 12 Kasım 2019 tarihleri arasında, bölgedeki medya kuruluşlarında çalışmakta olan 40 yaş altı medya profesyonellerine yönelik Afrika Medya Temsilcileri Eğitim Programı (AFMED) gerçekleştirilmiştir. Gazete, radyo, televizyon ve dijital medya alanında çalışan 222 kişinin başvurduğu programa 13 Afrika ülkesinden 20 medya temsilcisi katılmıştır.

Afrika Medya Temsilcileri Eğitim Programı’nın ikincisi TRT, TRT World, AA ile işbirliğinde 24-31 Mayıs 2021 tarihleri arasında gerçekleştirilmiş olup, Afrika ülkelerinden 21 medya temsilcisi katılım sağlamıştır.

Ortak Programlar

KATİP (Kamu Görevlisi ve Akademisyenlere Yönelik Türkçe İletişim Programı): Başkanlığımızca düzenlenen KATİP burs programı kapsamında, 10 ay süresince yabancı uyruklu kamu görevlisi, diplomat, gazeteci, bürokrat, asker ve akademisyenlere yönelik Türkçe eğitimi ve çeşitli kamu kurumlarında eğitimler verilmektedir. KATİP programı kapsamında ülkemize gelen toplam 157 kamu görevlisi ve akademisyen arasından 66’sı 25 farklı Afrika ülkesinden katılmıştır.

Kurumsal İş Birliği Çalışmaları

Afrika Birliği ile İş birliği Protokolü:

Başkanlığımız ile Afrika Birliği arasında diaspora, yükseköğrenim bursları, bilimsel ve akademik araştırma programları, dil öğrenimi ve kısa dönem eğitim programları konularındaki ortak çalışmaların arttırılmasını amaçlayan işbirliği protokolü 30 Eylül 2021 tarihinde imzalanmıştır.

Afrika Ülkeleri ile İkili Anlaşmalar

infografik 04